8 tipů, jak zvládnout krizi

V tyto dny se všichni potýkáme se spoustou nepříjemných otázek….

Jak dlouho bude tato situace trvat? Kdy budu moci jít znovu do práce? Udrží zaměstnavatel mé místo? Jak finančně zajistíme rodinu? 

 

Níže přinášíme 8 tipů, jak zvládnout krizi. Děkujeme našim slovenským kolegům, od kterých jste tento článek čerpali.

 

1. Tvořte si rezervu

Pokud je to možné, odkládejte si ze svého příjmu co nejvíc, abyste si zvýšili/vytvořili rezervu. V ideálním případě si vypočtěte, jakou maximální částku si můžete dávat stranou. Na ni si zřiďte trvalý příkaz a odesílejte ji nejlépe na spořící účet. Který spořící účet je nevýhodnější, případně jaká jiná varianta je nejefektivnější pro tvorbu rezervy, to vám rádi poradíme, stačí nás kontaktovat. V případě, že by vám později klesl příjem, nebo byste přišli o práci, tato rezerva by alespoň po určitý čas pomohla pokrýt náklady vaší rodiny (domácnost, splátky apod.).

 

2. Snižte své bankovní poplatky

Máte přebytečné bankovní účty z minulosti, které nepoužíváte? Platíte ve své bance poplatky za vedení účtu a za bankovní operace? Zrušte je. Nový účet lze v dnešní době založit kdykoli a téměř okamžitě, navíc můžete od banky získat určité benefity. V první řadě si zjistěte, jaké podmínky je zapotřebí splnit, abyste získali bezplatné vedení účtu. Neplaťte zbytečně za něco, co můžete mít zdarma. S výběrem banky se můžete obrátit na nás.

 

3. Stlačte úrokovou sazbu

Požádejte o snížení úrokové sazby na své hypotéce, a to zejména v případě, pokud vaše úroková sazba nebyla měněna během posledního roku, ne-li déle. Na úrocích tak ušetříte nemalé peníze a nižší splátka bude pro váš rozpočet rozhodně menší zátěží. Nejste-li schopni nyní splácet, požádejte svou banku o odklad splátek. Se svou žádostí na snížení úrokové sazby nebo odklad splátek si pospěšte.

 

4. Konsolidujte

Zatěžují vás nesplacené spotřeby úvěry, debety na účtě nebo úvěry z kreditní karty? Spojte (konsolidujte) všechny své úvěry do jednoho levnějšího. Pokuste se splatnost prodloužit na maximum, aby se splátka co nejvíce snížila. Ušetříte na úrocích a poplatcích, zároveň se vám sníží zmíněná měsíční splátka, která opět odlehčí váš rodinný rozpočet.

 

5. Sledujte své výdaje

Pokud jste do této chvíle nesledovali své výdaje, je na čase s tím začít. Zapisujte si své pravidelné a největší výdaje, následně k nim přidejte i ty menší, se kterými pracujete každý den. Uděláte si tak přehled o tom, za co „utrácíte“ a kde by byl prostor ušetřit. Srovnáte-li s výdaji své příjmy, budete mít jasná čísla o tom, jak si měsíčně stojíte se svými financemi a jakou částku si můžete případně odkládat. 

Tip našeho týmu: Trénujte finanční gramotnost se svými dětmi díky interaktivní on-line hře Moje Familie.

 

6. Snižte své výdaje

Omezovat se je velmi těžké, to si nebudeme nalhávat. Kdy jindy než teď je ovšem vhodná chvíle na to omezit své výdaje na minimum. Projděte si své platby za televizi, mobilní paušál, internet, plyn a elektřinu. Využijte on-line porovnávače a najděte podobnou službu nebo jiného poskytovatele, který vám nabídne nižší ceny. Následně požádejte svého dodavatele, aby vám cenu snížil, případně rovnou přejděte ke konkurenci, která vám nabídne lepší podmínky. 

 

7. Nakupujte jen to nezbytné

Momentální situace nahrává obchodníkům kteří chtějí využít zoufalosti a strachu běžných spotřebitelů. Může se tak stát, že na svůj e-mail obdržíte nabídku na výhodný nákup akcií nebo jiného „super účinného“ produktu, který v tuto chvíli nutně potřebujete. Odhlašte se z odběru všech těchto newsletterů (odhlášení najdete nejčastěji úplně dole v e-mailu, občas v záhlaví, musí být ovšem součástí každého newsletteru. Pokud odhlášení nenajdete, máte další důkaz podvodného emailu). Vyhněte se zbytečným a unáhleným nákupům v emočně vypjatých situacích.

 

8. Nebojte se o své investice

Pokud investujete/spoříte, určitě vás zaskočil pokles na finančních trzích. Hodnota akcií klesá, není třeba ovšem propadat panice. Optimálním řešením je držení vašeho investičního horizontu a strategie. Nevybírejte své dosavadní investice, pokračujte v pravidelném investování, je-li to možné. Předpokládáme, že se pokles jednou zastaví a hodnoty se vrátí zpět, tak jak tomu bylo i při jiných epidemiích a krizích v minulosti. Pokud si nejste jisti, jak se svými investicemi nakládat, kontaktujte nás.

Obsah obrázku osoba, muž, interiér, oblek

Popis byl vytvořen automaticky

Ing. Michal Grygar
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
+420 734 805 344

 

Tags:

Kontakt

Ing. Michal Grygar
+420 734 805 344
michal.grygar@ovbmail.cz

Krnovská 40/54, Opava

Spolupracujeme